ویراست جدید کتاب «جغرافیای تاریخی سیراف» رونمایی شد

آیین رونمایی از ویراست جدید کتاب «جغرافیای تاریخی سیراف» در غرفه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.

به گزارش ایکنا، ویراست جدید کتاب «جغرافیای تاریخی سیراف» اثر ماندگار محمدحسن سمسار، پژوهشگر برجسته تاریخ و جغرافیای ایران، شنبه 20 اردیبهشت ماه در غرفه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با حضور جمعی از فرهیختگان، مسئولان فرهنگی و علاقه مندان به میراث تاریخی ایران رونمایی شد.

در ابتدای این مراسم محمود شالویی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، طی سخنانی به بررسی جایگاه ویژه استاد سمسار در عرصه مطالعات تاریخی ایران پرداخت.

وی با تجلیل از تلاش های علمی و فرهنگی«سمسار»، از وی به عنوان یکی از ستون های استوار تاریخ نگاری جغرافیایی ایران نام برد و افزود: کتاب «جغرافیای تاریخی سیراف» تنها اثری پژوهشی نیست، بلکه سندی تاریخی و تحلیلی از تمدن دریایی ایران در جنوب کشور و یکی از منابع اساسی برای شناخت سیراف، این بندر باشکوه ایرانی در دل خلیج فارس است. این اثر به گونه ای دقیق و نظام مند، پیشینه جغرافیایی و فرهنگی منطقه ای را تبیین می کند که برای سده ها دروازه تمدن ایرانی به سوی آب های آزاد بوده است.

شالویی در ادامه با اشاره به نقش مهم این کتاب در سپهر فرهنگی ایران، تصریح کرد: استاد سمسار با پژوهش های مستند و نثر شیوا، نقش «سیراف» را نه تنها در جغرافیای تاریخی که در شناسنامه ملی ایرانیان ثبت کرده است بلکه این اثر می تواند به عنوان منبعی غنی در آموزش نسل های جوان و تبیین تاریخ واقعی ایران در مقابل روایت های تحریف شده مورد استفاده قرار گیرد. نقش چنین آثاری در استحکام بنیان هویت ملی، انکارناپذیر است.

احیای میراث علمی وظیفه ای ملی است

در ادامه فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز در سخنانی کوتاه با قدردانی از انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، بر اهمیت حمایت از مفاخر در قید حیات کشور تأکید کرد.

وی اظهار کرد: در جهانی که سطحی نگری هر روز بیشتر ریشه می دواند، گرامیداشت مفاخر علمی و فرهنگی در قید حیات، وظیفه ای ملی و اخلاقی است. استاد سمسار از جمله سرمایه های فکری این سرزمین است و کتاب گران سنگ ایشان، پلی میان گذشته و آینده ایران محسوب می شود.

مهاجرانی با اشاره به اهمیت روایت های مبتنی بر واقعیت های تاریخی، افزود: چنین آثاری نه تنها موجب ارتقای آگاهی عمومی نسبت به میراث تمدنی می شوند، بلکه در سیاست گذاری های فرهنگی نیز نقش کلیدی دارند. انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با این اقدام تحسین برانگیز، نشان داد که میراث فرهنگی تنها محدود به آثار باستانی نیست، بلکه دانش، اندیشه و قلم دانشمندان ما نیز میراثی ماندگار است.

وی در پایان برای استاد سمسار و همه مفاخر در قید حیات آرزوی سلامتی و توفیق روزافزون کرد و از نهادهای علمی و فرهنگی خواست تا با هم افزایی بیشتر، به معرفی آثار فاخر ایرانی بپردازند.

روایت «سیراف» از دل تاریخ ایران

در بخش پایانی مراسم، محمدحسن سمسار، نویسنده کتاب، با قدردانی از تلاش های انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به ویژه معاونت علمی و پژوهشی و واحد انتشارات این انجمن، درباره هدف و محتوای ویراست جدید کتاب توضیحاتی ارائه داد.

وی در سخنان خود، به انگیزه اش از نگارش این اثر اشاره کرد و گفت: سیراف نه فقط یک بندر تاریخی که نماد تعامل ایران با دنیای پیرامون در دوره های مختلف تاریخی است. این منطقه، مرکز مبادلات فرهنگی، اقتصادی و علمی میان ایران و شبه قاره هند، چین و شرق آفریقا بوده و متأسفانه هنوز بسیاری از ایرانیان با جایگاه واقعی آن در تاریخ کشورشان آشنا نیستند.

سمسار افزود: در ویراست جدید، تلاش کرده ام با افزودن اسناد تازه، اصلاح برخی داده ها و تکمیل منابع، تصویر دقیق تری از نقش سیراف در تاریخ جغرافیایی ایران ارائه دهم. این کتاب، دعوتی است به تأمل دوباره در باب پیوستگی تاریخی ایران با آب های آزاد و اثباتی بر هویت پایدار و تمدن ساز ملت ایران.

وی همچنین با اشاره به چالش های تحقیق در حوزه جغرافیای تاریخی، بر لزوم حمایت از پژوهشگران و تأمین زیرساخت های پژوهشی تأکید کرد و از جوانان خواست تا با مطالعه آثار مستند، به درک عمیق تری از گذشته این سرزمین دست یابند.

آیین رونمایی از ویراست جدید کتاب «جغرافیای تاریخی سیراف» با استقبال گرم علاقه مندان، پژوهشگران جوان، دانشجویان و رسانه ها همراه بود. در فضای صمیمی غرفه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، تبادل نظر پیرامون ابعاد گوناگون کتاب، آثار دیگر استاد سمسار و وضعیت فعلی پژوهش های تاریخی در ایران شکل گرفت.

انتهای پیام

نظرات

captcha